Nieuwsbrief najaar 2014

Weer zeer tevreden teruggekeerd van onze reis naar Andhra Pradesh en Kerala, kijken we in deze brief natuurlijk ook weer vooruit.

We zijn onze reis begonnen met een bezoek aan Zr. Julit in Irusumanda. Zij heeft een kleine polikliniek die wij hebben ingericht. Ze vangt patiënten op die gebeten zijn door slangen en snel hulp nodig hebben. De mensen die er komen hebben geen ziektekostenverzekering. Door hun zeer lage inkomen, kunnen zij de benodigde medische zorg niet betalen. Regelmatig overlijden hierdoor mensen of wordt in een ziekenhuis gewoon even een been geamputeerd. Dit is namelijk goedkoper dan een uitgebreide behandeling van een paar weken.
Vanuit Nederland konden we Zr. Julit een scooter geven, een behandeltafel, enkele bedden, etc. Ze heeft nog een grote behoefte aan hulpmateriaal zoals diverse soorten scharen, scalpel met mesjes, verschillende soorten pincetten(iris/splinter/chirurgisch), tensiemeter en stethoscoop, nageltang, nagelextractietang/ instrumentdoos van roestvrij staal/polsteller. We hopen als bestuur dat iemand dit in zijn/ haar omgeving kan vinden zodat we het de volgende keer kunnen meenemen. Natuurlijk mag iemand die werkzaam is in de gezondheidszorg dit ook voor ons kopen.

Zuster Julit



Onze bijdrage om het aantal mensen die leven zonder sanitaire voorzieningen terug te brengen, is in de loop der jaren een nevendoelstelling geworden. Zo hebben we ook toiletten gebouwd bij scholen (Sattenapalli en Selapadu). In India heeft 65 % van de bevolking geen toilet.
(Bron One World febr. 2014)

Een ander object dat op ons grote indruk maakte, was een dorpje waar kinderen letterlijk onder de bomen zitten en zo onderwijs krijgen. De ouders leven van het vangen van ratten in de rijstvelden. Per rat krijgen ze 5 roepie ( Euro 0,065). Die kunnen ze trouwens alleen maar vangen in het rijstseizoen. Het schooltje dat we hen willen geven kost ongeveer Euro 20.000.
De centrale regering in Delhi betaalt de onderwijzers, de deelstaat regering is bereid de kinderen dagelijks de lunch te verstrekken, een kerkelijke organisatie heeft de grond gekocht, de vraag aan ons is om een schooltje te bouwen bestaande uit 3 lokalen. Schoolmeubilair is niet noodzakelijk, ze zitten nu ook buiten op de grond en de meesten hebben thuis ook geen zitmeubilair.
In totaal zijn er op de 5 scholen die door ons gerealiseerd zijn meer dan 1200 kinderen die nu goed onderwijs ontvangen.

In Denduluru is er grote behoefte aan schoon drinkwater. Tijdens onze reis hebben we op 3 plaatsen in Enamadala, Sattenapalli en Chiluvuru de drinkwater installatie in werking gesteld. Kosten per project Euro 8000.

Drinkwaterproject



Het volgende adres wat onze aandacht vroeg, waren verstandelijk gehandicapte en blinde kinderen. Voor de kinderen hebben wij in 2010 een school gebouwd. Echter een deel van de kinderen kan niet dagelijks naar huis reizen of er is voor hen geen thuis meer. De St. Ann zusters vangen zo’n veertig kinderen op, 26 meisjes en 14 jongens. Ze deden dat eerst in een oud gebouwtje, maar dat is te klein en inmiddels zo slecht dat ze het alleen nog gebruiken om te koken en te eten. De kinderen slapen nu in de klaslokalen en dus is een hostel zeer nodig. De kosten worden geraamd op Euro 43.000.
We zouden als bestuur al heel tevreden zijn als we 50 % van dit bedrag bij elkaar krijgen.

Na nog een aantal kleine projecten bezocht te hebben en de resultaten te hebben beoordeeld, zijn we 1100 km richting het zuidwesten naar de deelstaat Kerala vetrokken. Ook hier zagen we mooie resultaten. De vrouwenprojecten bestaande uit het krijgen van naailes, de boekbinderij, het maken van waspoeder, draaien allemaal erg goed. Voor meer dan 40 vrouwen ontstaat er zo een andere toekomst. Jaarlijks willen we dit aantal vrouwen een kans geven. Ze krijgen de naaimachines die ze tijdens de opleiding hebben gebruikt, voor een gering bedrag mee naar huis. Verder hebben 75 kinderen nu een soort basisbeurs van ons gekregen. Zij hebben nu een kans om vervolgonderwijs te volgen. Dit alles mede dankzij de Vastenaktie en de mensen uit de parochies in Wassenaar, Oegstgeest, Katwijk en Voorschoten.

Kinderen die een studiebeurs ontvangen



De scholen en dagcentra voor verstandelijk gehandicapte kinderen, onze oorspronkelijke doelstelling, die we tussen 2001 en 2010 hebben gebouwd zijn een enorm succes. Alle scholen hebben inmiddels meer dan 100 kinderen en het vervoersprobleem neemt alleen maar toe. De autobusjes die we gekocht hebben, zijn ontoereikend om alle kinderen in de regio’s op te halen. Natuurlijk willen we op de twee plaatsen waar de nood het grootste is nog een autobus geven. Zo kunnen nog meer afhankelijke kinderen aan een, zij het beperkte, toekomst bouwen. Kosten twee keer Euro 11.000.

Het totaal aantal bezoekers van de 7 door ons opgezette scholen/dagcentra is inmiddels ruim 750 kinderen/jong volwassenen.

Daarnaast willen we ook voor kinderen die geen thuis meer hebben, jaarlijks zorgen voor een klein geldbedrag voor nieuwe kleren en bijdragen in de kosten van het dagelijks leven. In totaal hebben we nu zo’n 72 kinderen (26 meisjes in Fort Cochin, 6 meisjes in Denduluru, 10 meisjes en 6 jongens in het Körverhome in Anakkara, 22 jongens en 2 meisjes bij Mithram in Arakunnam) aan wie wij deze structurele hulp willen geven ad Euro 125 per kind per jaar.

Soms laten we ons als bestuur ook verleiden om een individu te helpen. Zo ontmoetten we een jongeman die door polio ernstig beperkt was. Hij wil echter bouwen aan zijn toekomst. Een vervoermiddel voor hem is dus echt geen overbodige luxe. Kosten Euro 950.

Jongeman met polio



Wij leven in dat deel van de wereld waar de levensduur in 100 jaar zo is toegenomen dat we nu in vergelijking met toen twee levens hebben. En onze toekomst??

We hebben voor onze toekomst nog een grote troost. Ooit zullen we de moeizaam verworven goederen en rijkdommen moeten achtergelaten. Alleen als we loskomen van onze eigen illusie komt er ruimte voor een nieuwe werkelijkheid.

Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou.
Wees zelf de verandering die je in de wereld wil zien.
Doe iets goeds voor je lichaam zodat je ziel blij is erin te wonen.
Een glimlach is vreugde uit het hart.

Immers een pessimist ziet een probleem in elke kans, een optimist ziet een kans in elk probleem. Als iemand iets wil delen met ons is er een mooie mogelijkheid het leven te delen. Jammer genoeg horen we nog regelmatig een zoeken naar een reden om aan de kant te blijven staan.

Mogen zij die voor ons de rijst verbouwen, de katoen plukken, de theeblaadjes drogen, de koffie voor ons oogsten, de pepers voor onze pittige maaltijden versturen, mogen zij op ons rekenen??

Natuurlijk kunt u op onze site www.stichtingkerala en de daarin te lezen eerdere nieuwsbrieven nog meer lezen.





Vriendelijke groet,



T. Sijbers,
voorzitter Stichting Kerala
www.stichtingkerala.nl NL35 RABO 011.27.92.480